Lonely Planet biranim riječima piše o cresko-lošinjskom otočju

Foto: Vedran Morin

Lonely Planet biranim riječima piše o cresko-lošinjskom otočju
22 listopada
17:59 2019

Jedan od najutjecajnijih turističkih portala i izdavača turističkih vodiča svijeta, Lonely Planet, objavio je svoj tradicionalni popis destinacija koje treba posjetiti 2020. godine.

Na četiri objavljena popisa koji obuhvaćaju gradove, države, regije i najbolji omjer cijene i kvalitete, našlo se i cresko-lošinjsko otočje.

Ovaj priznati turistički vodič izdvojio je deset svjetskih regija koje treba posjetiti u godini pred nama, a među njima se našao i Kvarnerski zaljev. Opisan kao lokacija koja se nalazi između turističkih žarišta Dalmacije i Istre, ovaj manje “razvikaniji” dio Hrvatske u proteklom je desetljeću ponizno radio na gastronomskoj kvaliteti te zaštiti okoliša. Portal navodi kako je Kvarnerski zaljev konačno postao istinski lokalitet koji vrijedi istražiti, a glavno administrativno središte, lučki grad Rijeku spominje kao Europsku prijestolnicu kulture za 2020. Sjajni noviteti regije uključuju arhitektonski preuređene muzeje i kulturne centre, navodi portal. U sporednim ulogama našli su se kvarnerski otoci, za koje Lonely Planet ističe vječnu ljepotu, povijesne gradove iz venecijanskoga doba, brojne plaže i značajni šarm. Posebno su istaknuti Rijeka s Trsatom, Volosko, Park prirode Učka, kao i otoci Rab, Cres i Lošinj.

Creski viljenjaci

Cres je opisan kao zeleni otok mitskih stvorenja i bujne vegetacije okupan djevičanskom i mističnom šumom koja skriva dobre vilenjake. Drevne kamene kuće pružaju posebnost neustrašivim putnicima koji uspiju pronaći svoj put do mjesta Lubenice i Beli, malih zaseoka koji djeluju izgubljeno u vremenu. Oba zaseoka podno zastrašujućih litica skrivaju predivne plaže. Neizostavan dio u Belom svakako je centar za zaštitu bjeloglavih supova, dok se još spominju Cres i Osor sa svojim zagonetnim gradinama i zidinama, crkvama i sunčanim trgovima.

Lošinjske rive

Odvojen od Cresa umjetnim kanalom za koji se vjeruje da su prokopali Rimljani, Lošinj se spominje kao dugačak i uski otok s povijesnim naseljima i popularnim plažama. Šarmantno naselje Veli Lošinj osim sa šarolikim kućama u luci ističe se i jedinim jadranskim rezervatom za zaštitu dupina, o kojima se više može naučiti u edukacijskom centru. Još ljepšim Lonely Planet vidi administrativno središte otoka, Mali Lošinj. Prekrasna i ljupka poduža riva s restoranima i kafićima koja obuhvaćena starim zgradama ljeti pruža poseban ugođaj, a izdvajaju se muzej u venecijanskoj palači te hoteli. Od plaža, ovaj turistički vodič izdvojio je šljunčanu na Sunčanoj uvali.

PRETRAGA

#OSTANIODGOVORAN

PONUDA POSLOVA

listopad 2019
P U S Č P S N
« ruj   stu »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

GLAS OTOKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

VREMENSKA PROGNOZA

PLOVIDBENI RED NA LOKALNIM LINIJAMA

ZAKON O OTOCIMA

www.glasotoka.hr
%d blogeri kao ovaj: