Milenijalci – novi trendovi u turizmu

Foto (ilustracija): Pixabay

Milenijalci – novi trendovi u turizmu
22 listopada
11:39 2019

Trendovi u turizmu utječu na svaki segment ove djelatnosti, pa i na poslovanje svih manjih ili većih turističkih i ugostiteljskih poduzeća.

Kako bi opstalo na jakom konkurentskom (globalnom) tržištu, svako takvo poduzeće trebalo bi se ‘uključiti u igru’, tj. pratiti što je trenutačno najpopularnije. Ciljana skupina na koju bi trenutačno trebalo obratiti pozornost jesu tzv. milenijalci, gosti starosti od 20 do 40 godina. Oni žive nešto drugačije nego što je to bio slučaj sa generacijama prije njih, odgađaju ženidbu i stvaranje obitelji, a putovanje i stjecanje novih iskustava spada među njihove najveće prioritete. Milenijalci ne ulažu svoj novac u kupnju gomile stvari, nego radije preferiraju pustolovine koje će im donijeti različita iskustva. Tako, kombinacija pustolovine i gastronomskih iskustava za turistička poduzeća može biti dobitna. Sljedeće aktualne trendove svakako bi valjalo uzeti u obzir:

Popularnost pustolovnoga turizma

Danas je sve više onih gostiju koji žele drugačije provesti svoj odmor, tj. umjesto uživanja na plaži ili razgledavanja atrakcija neke destinacije, oni uzimaju turističke pakete orijentirane na pustolovne doživljaje. Ako trebaju birati između klasičnog uspona na planinu uz vodiča i vožnje biciklom niz padine te iste planine, oni će radije birati ovo drugo. Pustolovine u okviru turističkih paketa su tako trend koji neizostavno donosi poduzeću konkurentsku prednost.

Popularnost gastronomskih putovanja

Gastronomski orijentirani turistički paketi još je jedna od ključnih konkurentskih prednosti. Kako bi tu konkurentsku prednost postigla, turistička poduzeća trebaju shvatiti važnost suradnje s lokalnim restoranima i ostalnim ugostiteljskim objektima. Milenijska generacija je tržište koje nije zadovoljno samo običnim posjetom i razgledavanjem. Oni mjesta ne posjećuju, nego istražuju, a to znači da se žele stopiti s lokalnom kulturom što uključuje i isprobavanje okusa lokalne kuhinje. Također, dosta je gostiju zainteresiranih za jela koja se pripremaju i jedu svakodnevno, a ne za skupe specijalitete, pa se i to može uzeti u obzir.

Fotografija kao način života

Jedna od navika današnjih gostiju je snimanje fotografija i njihovo objavljivanje na profilima različitih društvenih mreža. Ako se turistički aranžmani tome ne prilagode, poduzeća gube vrlo jaku konkurentsku prednost. Planiranje postaja na kojima će se moći fotografirati i pomaganje gostima u fotografiranju neki su od načina na koje se ovo može izvesti. Fotografiranje je vrlo bitno jer u rukama gostiju može postati vrlo moćan marketinški alat, posebno ako se uzme u obzir da su društvene mreže i internet primarni izvor informacija za goste milenijalce. Turističko poduzeće može za svaki pojedini izled ili putovanje, npr. na Facebooku, Instagramu ili Twitteru kreirati službeni hashtag tako da gosti mogu simultano objavljivati fotografije i tako promovirati brand poduzeća.

Društveno odgovorni turizam

Milenijalci su generacija svjesna globalnih promjena u mnogo većoj mjeri. Sve više potencijalnih gostiju razmišlja o tome kako će njihovo putovanje utjecati na okoliš, pa se odlučuju putovati na najmanje štetne načine. To ne znači samo način na koji se putuje, nego i povjerenje prema određenom turističkom poduzeću. Oni istražuju je li i koliko je štetan njihov ekološki, ekonomski i društveni utjecaj na okruženje u kojem posluju.

Ivana Tucak

PRETRAGA

#OSTANIODGOVORAN

PONUDA POSLOVA

listopad 2019
P U S Č P S N
« ruj   stu »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

GLAS OTOKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

VREMENSKA PROGNOZA

PLOVIDBENI RED NA LOKALNIM LINIJAMA

ZAKON O OTOCIMA

www.glasotoka.hr
%d blogeri kao ovaj: