Županija osigurala sredstva za obnovu malih tradicijskih barki

Foto: pgz.hr

Županija osigurala sredstva za obnovu malih tradicijskih barki
06 studenoga
14:08 2019

U sklopu Projekta Arca Adriatica – “Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine”, kojim se želi razviti zajednički turistički proizvod baziran na načelima društvene i ekološke održivosti čime se ujedno valorizira, čuva, štiti i promiče bogata pomorska baština pograničnog područja, u sjedištu Primorsko-goranske županije potpisani su ugovori s obnoviteljima koji predstavljaju dio već pomalo zaboravljenog kalafatskog zanata i male drvene brodogradnje.

Ugovore s obnoviteljima barki potpisao je zamjenik župana, Marko Boras Mandić, koji je pritom istaknuo koliko je današnje potpisivanje važno za ovu županiju. Za obnovu malih tradicijskih barki, u sklopu Projekta, osigurano je 444 000 kuna. Nakon obnove, vlasnici tih plovila bit će u obvezi izložiti ih u lučicama, propisno ih obilježiti te učiniti dostupnima javnosti za razgled. Također, motivirat će ih se da sudjeluju u regatama tradicionalnih plovila u sklopu turističkih manifestacija. 

S obzirom da je trenutno ostalo očuvano vrlo malo primjeraka tradicionalnih malih barki, odnosno u većem dijelu su zapuštene i gotovo uništene, te da ne bi nestao tako vrijedan dio pomorske baštine, unutar aktivnosti projekta “Arca Adriatica” obnovit će se 6 malih tradicijskih barki na području Kvarnera. Temeljem provedenog otvorenog postupka javne usluge obnove malih barki u projektu Arca Adriatica, odabrana je obnova sljedećih tradicionalnih barki:

Grupa – GUC iz 1933. godine

  • Stolarski servis “LORIS” iz Mošćeničke Drage, Loris Rubinić

Grupa – GUC iz 1970. godine

  • Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre iz Rijeke, Robert Mohović;

Grupa – PASARA iz 1931. godine

  • Zajednica ponuditelja: “Odin” popravci drvenih brodova iz Cres i Alvise Benussi iz Rovinja, Marino Toić i Alvise Benussi;

Grupa – GUC iz 1945. godine

  • Navis Nautika 2 iz Lovrana, Željko Petričić;

Grupa – GAJETA iz 1958. godine

  • Brodograđevni obrt Malinska iz Malinske, Franko Kraljić;

Grupa – PASARA iz 1976. godine

  • EPO iz Opatije, Arnela Nađ Priskić.

Ono što je portal uspio doznati, Mali Lošinj se ovaj put nije javio na natječaj.

PRETRAGA

#OSTANIODGOVORAN

PONUDA POSLOVA

studeni 2019
P U S Č P S N
« lis   pro »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

GLAS OTOKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

VREMENSKA PROGNOZA

PLOVIDBENI RED NA LOKALNIM LINIJAMA

ZAKON O OTOCIMA

www.glasotoka.hr
%d blogeri kao ovaj: