‘Praznik u čast vjetra’ na Unijama kao dio programa Rijeka 2020

Foto: Vedran Morin (iz arhive)

‘Praznik u čast vjetra’ na Unijama kao dio programa Rijeka 2020
07 studenoga
14:39 2019

U sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u dijelu programa “Festival susjedstva” sudjeluje i otok lošinjskog arhipelaga, Unije.

Festival susjedstva Unije nazvan je “Praznik u čast vjetru”, a planirano održavanje festivala je od 16. do 19. srpnja 2020. godine kada se na otoku obilježava i Dan iseljenika, zabavni i sportski program uz pučku feštu kojim se obilježava dan posvećen sumještanima iseljenima diljem svijeta. Festival je zamišljen kao slavlje zajedništva, a u sklopu programa organizirat će se i puštanje zmajeva izrađenih od recikliranih materijala.

“Sami cilj programa je konstantno podsjećanje na suživot čovjeka i prirode, energiju vjetra, njezinu snagu i mogućnosti primjene”, rekla je za portal Apsyrtides.info, Lena Stojiljković, stručna suradnica za medije i komunikacije projekta Rijeka 2020.

Dodatno, u svakom od 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, nalazit će se Dnevni boravak – mjesto susreta i druženja kojim se potiče stvaranje ugodne atmosfere u svakom pojedinom susjedstvu, u prostorima u kojima se i domaći i gosti osjećaju kao kod svoje kuće.

“Dnevni boravci 27 susjedstava smišljeni su kao svojevrsni nasljednici lokalnih čitaonica, knjižnica i domova kulture, koji su bili centri okupljanja i druženja, razmjene znanja te općenito kulturnog i umjetničkog života zajednice. Kroz ta mjesta širio se preporod, izrastao je čitaonički pokret i stvarane su nove generacije obrazovanih naraštaja. U tim mjestima događala se kultura koja je okupljala zajednice”, ističe nam Lena Stojiljković.

Svaki od lokaliteta Dnevnih boravaka u svih 27 susjedstava ujedno je i središnje mjesto informiranja o samom susjedstvu, zajednici i mogućnostima uključivanja u rad, volontiranja i/ili sudjelovanja u aktivnostima programa susjedstava. Dnevni boravci mjesta su u kojima će se susjedi moći sretati kroz čitavu 2020. godinu.

Dnevni boravak susjedstva Unije:

  • Lokacija: Mjesni odbor Unije, Unije 81/I, 51562 Unije.
  • Vrijeme: Tijekom ljeta od sredine srpnja do sredine rujna, od 18 do 22 sata; ostatak godine: utorkom i subotom od 18 do 20 sati.

Također, u kolovozu se na dječjem igralištu uz more planira organizirati projekcija filmova u suradnji s KinoDokom, u sklopu “Mreže kina na egzotičnim lokacijama”, ali termine održavanja Apsyrftides.info će naknadno objaviti kada budu poznati. Za kraj i jedna zanimljivost, Unije svoje europske probleme i dileme dijele s potencijalnom budućom prijestolnicom kulture, Oulu 2026 iz Finske.

Podsjetimo, Rijeka, kao urbano središte Primorsko-goranske županije nosi titulu Europske prijestolnice kulture u 2020. godini, a u 27 susjedstava održavat će se Festivali susjedstava. Radi se o različitim kulturnim i umjetničkim programima kroz koje ove susjedske zajednice progovaraju o različitim aspektima svoje svakodnevice, ali i o problemima koji su sastavni dio urbanih i ruralnih sredina, šuma, otoka, obale, gradova i sela.

Tags

PRETRAGA

#OSTANIODGOVORAN

PONUDA POSLOVA

studeni 2019
P U S Č P S N
« lis   pro »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

GLAS OTOKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

VREMENSKA PROGNOZA

PLOVIDBENI RED NA LOKALNIM LINIJAMA

ZAKON O OTOCIMA

www.glasotoka.hr
%d blogeri kao ovaj: