Dečki iz MNK-a Lošinj pokazali su kako se postaje nogometni igrač

Foto: Vedran Morin (arhiva)

Dečki iz MNK-a Lošinj pokazali su kako se postaje nogometni igrač
03 veljače
15:26 2020

Mali nogomet na Lošinju ima dugogodišnju tradiciju, kao i veliki nogomet. Štoviše, nogometni klub Lošinj davao je igrače u prvoligaške klubove još za vrijeme Jugoslavije, pa tako i u suverenoj Hrvatskoj. Lošinjski “Blaž Slišković”, pokojni Josip Morin i najbolji strijelac NK-a Lošinj toliko je volio nogomet da je zapostavio srednjoškolsko obrazovanje kako bi u vrijeme ondašnje tvorevine zaigrao za Rijeku. Imali smo još igrača koji su igrali, trenirali ili su bili traženi u prvoligaškim klubovima, primjerice Jerneić, Tićak, Antoninić…. Svi redom su odrastali uz mali nogomet.

Svaki ozbiljan igrač počeo je svoj put na ulici, a zatim i na terenima za futsal. Danas utjecaj “uličnog”, malog nogometa na onaj “pravi” postaje sve veći. Nažalost ne i na Lošinju gdje još uvijek nije razvijena svijest o važnosti igranja u malom prostoru, a to se najbolje stječe redovitim treniranjem futsala. Mentalitet kod mnogih, kako mladih igrača tako i trenera još uvijek je zarobljen u prošlosti, pa stoga pojedinci misle da su “zvijezde” jer su nekom 50-godišnjem veteranu “prodali tunel” ili u nekoj seoskoj ligi zabili tri gola na utakmici. Takvi igrači se uglavnom boje poraza i zato ne žele pristupiti ozbiljnijem treningu jer bi ih to dovelo ka ozbiljnijim protivnicima. Ipak je takvima bolje biti “baja u svome selu” nego primjerice grijati klupu u podmlatku reprezentacije. Također, zašto biti peti u juniorskoj futsal ligi, kada možeš biti prvi u juniorskoj nogometnoj ligi.

Primjer s moje pozicije. I ja sam dok sam svojevremeno igrao za juniore bio prvi u županijskoj ligi. I što sam s time dobio? Prolazno zadovoljstvo da zadivim neku djevojku? Ali zato je moj suigrač Josip Jerneić bio taj koji je zadivio ljubitelje nogometa tako što je pokazao zavidnu razinu odnosa prema sportskom uspjehu. Bilo kakva moja usporedba i moja razina treniranja s njegovom ne postoji, on je radio na sebi u nogometnom smislu. Jednaka paradigma je i kod vodstva klubova i trenera koji ne mogu više od osvajanja posljednje hrvatske nogometne lige. Svatko imalo mudriji treba biti svjestan činjenice da je nekada bolje biti posljednji znajući da si stvorio nešto, nego biti prvi ako nisi stvorio ništa.

Aktualno vodstvo nogometnoga kluba Lošinj izvuklo je iz stečaja klub do kojega su ga dovele prethodne uprave, no na tome se ostalo. Bez integracije futsala u veliki nogomet Lošinj još dugo neće dobiti igrača za Prvu nogometnu ligu ili čak reprezentativca. Lokalni nogomet se svodi tek na klasični trening i bojazan koliko će igrača nastupiti na nedjeljnoj utakmici. I tako će biti sve dok klub ne preuzmu vizionari koji su svjesni važnosti maloga nogometa. I ne samo maloga nogometa jer na otoku postoji atletski klub koji također razvija talente kroz rad s najmlađim kategorijama pristupajući ozbiljno. Jednako je i u radu zagrebačke podružnice malonogometnoga kluba Lošinj, gdje se ozbiljnim pristupom stvorila respektabilna momčad koja već u ovom trenutku može konkurirati gornjem dijelu tablice Druge malonogometne lige. Štoviše njihov cilj je jasan, ulazak u najelitnije futsal natjecanje. Ako ništa drugo stvorit će igrača za Prvu ligu. A to potpisuje MNK Lošinj svojim radom, bez obzira jesu li ti dečki iz Vukovara, Dubrovnika ili Ćunskog, oni su dio vizije koja se ciljano stvara na ovom otoku. I zato ta suradnja treba i mora u konačnici biti okrunjena bliskom suradnjom velikoga i maloga nogometa, pa u konačnici i s atletskim klubom.

Dečki koji danas treniraju za MNK Lošinj primjer su ozbiljnog pristupa. Njih možete gledati na treninzima u dvorani na Bočacu kako bi prepoznali razliku jer je riječ o dečkima koji istinski žele igrati nogomet. Oni su se odrekli slobodnoga vremena i pristupili dodatnim treninzima kako bi NK Lošinj jednog dana bio u gornjem dijelu tablice, u višem rangu naravno. Ti su klinci pokazali vršnjacima pravi razvojni put, a sada je na svima njima da odrede koliko će ulagati u sebe i svoj nogometni rast. Jer nogomet nije samo udaranje po lopti, ono donosi neke druge karakteristike i osobnosti, prije svega timski rad. Svaka zajednica raste na način da treneri kroz sportske klubove, kao i učitelji u školama rade na psihologiji kod te mladosti.

Čak je i legendarni košarkaš Dražen Petrović znao pristupiti svim dnevnim treninzima, bilo da je riječ o treningu seniora ili mlađim ženskim kategorijama. On je imao želju i volju poraditi na svome šutu, a kasnije mu je samo nebo bilo granica. S druge, pak, strane ako pitate Andrésa Iniestu, on će reći da je svoj put počeo u Fuentealbilli na betonskom školskom igralištu.

“To što igram sada vraća me korijenima i igranju u malim skučenim prostorima iz kojih je trebalo naći izlaz. Svaki put drugačiji – nekad driblingom, nekad dodavanjem, ali prostora je bilo toliko malo da je svaki put morao biti savršen, inače gubite loptu. Ako ste predvidljivi, gubite loptu, tako da se isplati probati nove stvari, riskirati. A brzo naučite da je posjed lopte sve i to se nikad ne mijenja, neovisno o tome koliko teren bio velik. Moja se igra temelji na onome što sam naučio s osam do desete godina života, kada nisam mogao ni zamisliti da ću biti profesionalac. Kasnije je sve bila samo nadogradnja”, izjavio je Iniesta jednom prilikom.

Slično je za futsal govorio i jedan od najvećih u povijesti, Pelé. On je u tinejdžerskim godinama paralelno igrao za niz amaterskih ekipa u “pravom” nogometu, ali i za lokalnu futsal ekipu Radium. O prednostima futsala, taktičkim i tehničkim, tijekom formativnog nogometnog razvoja pričali su i Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Xavi i ostali velikani; svi su se oni paralelno okušavali u nekoj varijanti futsala ili dvoranskog nogometa, kao i onog klasičnog nogometa na ulici koji je praktički sastavni dio nogometne kulture u Latinskoj Americi.

Poznata nam je uzrečica engleskih nogometnih navijača “football is coming home”. Englezi desetljećima sanjaju trofej s velikoga natjecanja. I nikada tome nisu bili bliže. Razlog je jasan, okrenuli su se futsalu.

VIDEO Joško Vlašić: Važnost futsala za nogometni razvoj

TRAŽILICA POSLOVA

PRETRAGA

NEKRETNINE JADRANSKE HRVATSKE

IZRADA WEB STRANICA

povoljna izrada web stranica

PONUDA POSLOVA

VREMENSKA PROGNOZA

ZAKON O OTOCIMA

veljača 2020
P U S Č P S N
« sij   ožu »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  

GLAS OTOKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

www.glasotoka.hr
%d blogeri kao ovaj: