PROVJERILI SMO Dobrovoljno darivanje krvi se preporučuje unatoč opasnosti od infekcije koronavirusom

Ilustracija: Pixabay

PROVJERILI SMO Dobrovoljno darivanje krvi se preporučuje unatoč opasnosti od infekcije koronavirusom
27 veljače
15:19 2020

Društva Crvenoga križa krenula su s prvim ovogodišnjim akcijama prikupljanja krvi od strane dobrovoljnih darivatelja, stoga smo provjerili koliko je preporučljivo darivati krv dok postoji opasnost na zarazu od koronavirusa 2019-nCoV.

“Dobrovoljno darivanje krvi je uvijek dobra ideja, pa i u vrijeme infekcije SARS-CoV-2 odnosno COVID-19 virusom”, poručuje voditeljica odjela za davalaštvo krvi Hrvatskoga zavoda za transfuzijsku medicinu, Patricija Topić Šestan, dr.med., spec.transfuziolog.

Naime, nedostatak krvi i krvnih pripravaka o kojima ovise životi brojnih pacijenata nosi puno veći rizik smrtnosti od onog uzrokovanog navedenim virusom, objašnjava nam Topić Šestan, te dodaje kako još uvijek nije dokazano da se prenosi putem krvnih pripravaka, što ne isključuje mogućnost prijenosa.

“Bolesnici čije je izlječenje, a ponekad i sam život ovisan o transfuzijskom liječenju, nažalost ne mogu čekati da epidemija prođe, da se otvore granice i popune police u trgovinama. Oni svoj lijek – krvni pripravak trebaju sad i odmah. Vjerujte da smo poduzeli i da svakodnevno poduzimamo sve mjere predostrožnosti sukladno kriterijima za odabir darivatelja krvi, ne samo glede moguće zaraze korona virusom, nego i brojnim drugim za transfuzijsko liječenje prepoznatim rizicima. To se prvenstveno odnosi na dobru detaljnu anamnezu kako osobnu tako i epidemiološku, kao što uostalom uvijek i radimo”, poručuje voditeljica, te ponavlja, darivanje krvi je uvijek najbolja ideja i privilegija zdravih i plemenitih ljudi.

“O podobnosti potencijalnog darivatelja za realizaciju te ideje odlučuje medicinska struka na mjestu darivanja”, zaključuje Patricija Topić Šestan.

PRETRAGA

#OSTANIODGOVORAN

PONUDA POSLOVA

veljača 2020
P U S Č P S N
« sij   ožu »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  

GLAS OTOKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

VREMENSKA PROGNOZA

PLOVIDBENI RED NA LOKALNIM LINIJAMA

ZAKON O OTOCIMA

www.glasotoka.hr
%d blogeri kao ovaj: