Studija pokazala koliko dugo može koronavirus preživjeti na pojedinim površinama

Foto (ilustracija): Getty Images

Studija pokazala koliko dugo može koronavirus preživjeti na pojedinim površinama
02 ožujka
10:31 2020

Koronavirus ili COVID-19 virusna je zarazna bolest koja se uglavnom prenosi bliskim kontaktom s čovjeka na čovjeka, odnosno ako se nalazite u neposrednoj blizini zaražene osobe, bilo da ta osoba kihne ili da dođete u kontakt s predmetom koji je ta osoba dirala, piše portal Tech Times.

Pojavio se stoga strah da predmeti kupljeni na internetu iz Kine isto tako mogu na sebi prenositi koronavirus. Prema njemačkoj studiji koju je objavio The Journal of Hospital Infection, predmeti koji se kupuju putem interneta također mogu biti jedan od glavnih nositelja koronavirusa u nekoj zemlji.

Tim znanstvenika koji je proveo studiju i koji je predvođen profesorom Günterom Kampfom sa Sveučilišta Greifswald u Njemačkoj, promatrao je različite materijale poput plastike, stakla, čelika, aluminija, drugih metala, drveta, papira i keramike te kako oni reagiraju kad su izloženi koronavirusu. Otkrili su da koronavirus može preživjeti na neživim površinama poput metala, plastike i stakla i do devet dana. Točnije, njihova su istraživanja pokazala da koronavirus na metalnim površinama može preživjeti točno pet dana, prenosi Zimo.

Zanimljivo, predmeti od aluminija najsigurniji su i na njima koronavirus može preživjeti od dva do osam sati. Plastika je međutim najgora jer je prilikom testiranja uočeno da se koronavirus na njoj može zadržati od dva do čak devet dana.

Studija je pokazala da temperatura prostorije u kojoj se predmet nalazi također doprinosi tome koliko dugo virus može preživjeti na pojedinom predmetu, a u niže priloženoj tablici možete vidjeti detaljan popis temperatura na kojima je sve testirano i maksimalan period preživljavanja koronavirusa na pojedinim tipovima predmeta.

Kampf i njegov tim primijetili su i da biološke otopine poput etanola, vodikova peroksida i natrijeva hipoklorita mogu smanjiti mogućnost širenja koronavirusa na predmete već samo minutu nakon njihova nanošenja na pojedine predmete.

Tablica s popisom predmeta i maksimalnog perioda preživljavanja koronavirusa na njima (Foto: journalofhospitalinfection.com)

Koronavirus se može učinkovito neutralizirati dezinfekcijom površina sa 62 do 71-postotnom otopinom etanola, 0,5-postotnim vodikovim peroksidom ili 0,1-postotnim natrijevim hipokloritom unutar jedne minute, naglasio je Kampf, prenosi Zimo.

PRETRAGA

#OSTANIODGOVORAN

PONUDA POSLOVA

ožujak 2020
P U S Č P S N
« velj   tra »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

GLAS OTOKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

VREMENSKA PROGNOZA

PLOVIDBENI RED NA LOKALNIM LINIJAMA

ZAKON O OTOCIMA

www.glasotoka.hr
%d blogeri kao ovaj: