Trajna umjetnička instalacija ‘Zvjezdani vodič’ na Veloj rivi u Malom Lošinju

Foto: Tanja Kanazir

Trajna umjetnička instalacija ‘Zvjezdani vodič’ na Veloj rivi u Malom Lošinju
05 ožujka
10:09 2020

U sklopu Lungomare Art programa, sastavnom dijelu projekta Europske prijestolnice kulture, suvremena umjetnost u obliku umjetničkih skulptura i instalacija izlazi iz muzeja i susreće se s devet lokalnih zajednica u javnom prostoru, formirajući novi trajni kulturno-umjetničko-turistički put.

Radovi će se od travnja ove godine postavljati u Brseču, iznad Baške na Krku (vidi LINK), Lovranskoj Dragi, Voloskom, na ribarnici u Rijeci, na plaži Grčevo na Pećinama, na plaži Svežanj u Kostreni, zatim u Loparu na Rabu i na Veloj rivi u Malom Lošinju.

O instalaciji u Malom Lošinju

Grad Mali Lošinj je mjesto u kojemu možemo promatrati utjecaj turizma na gradove Kvarnera, ali i njegovu bogatu tradiciju povezanu s pomorstvom i brodogradnjom. Pozornost međunarodno priznatog umjetnika Liama Gillicka usmjerena je na sam početak rive u Malom Lošinju, nedaleko od brodogradilišta. Njegova realizacija umjetničkog djela impresivne strukture ocrtava pitanja vezana uz pomorstvo i isticanje važnosti grada Malog Lošinja kao jednog od nezaobilaznih mjesta pomorskih ruta u Kvarnerskom zaljevu.

Umjetnik se u svom radu referira na računalni algoritam A* [A star] koji služi što bržem i optimalnijem pronalasku puta između dviju točaka, koristeći se čvorovima. U pomorskom prometu takav algoritam služi brodu da izračuna najbolji i najbrži put od polazišta do cilja, koristeći se postojećim rutama. Na taj način Gillick istodobno prepoznaje, ali i odaje počast Malom Lošinju kao povijesno važnoj točki unutar markiranih ruta u Jadranskom moru.

Autorska instalacija, koristeći se industrijskim materijalima, upućuje na razvoj moderne te iznad svega postmoderne umjetnosti, nadopunjuje atmosferu mjesta i njegovu otvorenost prema povijesti lokalne zajednice i njezina kulturnog razvoja.

Novi rad Liama Gillicka “Zvjezdani vodič” u javnom prostoru Malog Lošinja svoje trajno mjesto dobiva u neposrednoj blizini Muzeja Apoksiomena, u kojem je predstavljena slavna brončana statua grčkog sportaša stara dvije tisuće godina, i u blizini interpretacijskog centra rekonstruiranoga teretnog jedrenjaka loger Nerezinac starog više od stotinu godina. Zajedno, ove tri točke u srpnju postaju novi umjetnički fokus zajednice i turističkog života.

TRAŽILICA POSLOVA

PRETRAGA

NEKRETNINE JADRANSKE HRVATSKE

IZRADA WEB STRANICA

povoljna izrada web stranica

PONUDA POSLOVA

VREMENSKA PROGNOZA

ZAKON O OTOCIMA

ožujak 2020
P U S Č P S N
« velj   tra »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

GLAS OTOKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

www.glasotoka.hr
%d blogeri kao ovaj: