VLADA RH Provodimo promišljene i planirane epidemiološke mjere u sprječavanju širenja koronavirusa

Preslika

VLADA RH Provodimo promišljene i planirane epidemiološke mjere u sprječavanju širenja koronavirusa
05 ožujka
16:57 2020

Ministar zdravstva RH Vili Beroš na sjednici Vlade u četvrtak, 5. ožujka, iznio je informacije o aktualnom stanju, poduzetnim mjerama te preporukama koje se odnose na suzbijanje koronavirusa u Hrvatskoj.

Prema najnovijim podacima Nacionalnoga koordinacijskog centra, u svijetu je 95 484 zaraženih koronavirusom, od čega je 15.054 izvan Kine. Smrtnih slučajeva je 3 286, a izvan Kine je njih 271. U Europi je 4 370 oboljelih, od čega je 114 smrtnih slučajeva. Europske zemlje koje prednjače po broju oboljelih su Italija sa 3 089 bolesnika, Njemačka sa 262 bolesnika, Francuska sa 285 bolesnika i Španjolska sa 228 bolesnika.

“Što se tiče Republike Hrvatske, od ukupno 251 testiranih osoba 10 je pozitivno, od čega u Zagrebu 3 bolesnika, u Rijeci 5 bolesnika te u Varaždinu 2 bolesnika”, izvjestio je ministar Beroš.

Dodao je kako je ova epidemiološka slika obećavajuća i zadovoljavajuća jer se radi o samo tri žarišta.

“Radi se o importiranim bolesnicima te su njihovi kontakti djelovanjem epidemioloških službi ubrzo detektirani i stavljeni pod nadzor. Postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih u ovom trenutku je 3,98 posto”, rekao je ministar Beroš.

Predstavljajući grafički prikaz broja potvrđenih slučajeva u Europi, istaknuo je kako je zamjetan porast broja oboljelih od 3 145 i potvrđenih novih slučajeva, a od toga je najveći broj u Italiji. Također je vidljiv trend povećanja pobola u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Švicarskoj, Austriji te Norveškoj.

Ministar je podsjetio da Stožer civilne zaštite RH se sastaje svakodnevno. Kako je rekao, upućuju se stroge preporuke ustanovama i privatnim zdravstvenim djelatnicima da u idućih mjesec dana odgode pružanje usluge zdravstvenog turizma osobama s područja zahvačenih koronavirusom. Također je upućen apel osobama koje su boravile na područjima zahvaćenih koronavirusom kao što su Kina, Južna Koreja, HongKong, Singapur, Japan , Iran te zahvaćene talijanske pokrajine, da u interesu javnog zdravstva ne dolaze na javna okupljanja.

Ukoliko ne dođe do promjene epidemiloške situacije, odnosno njezine eskalacije, za sada u Hrvatskoj nisu predviđena otkazivanja EU događanja u sklopu HRPRES.

“Krizni stožer Ministarstva zdravstva izdao je dodane preporuke o postupanjima i nadzoru u kategoriji djelatnosti. To je racionalna upotreba zaštitne opreme za ljekarništvo i zdravstvene djelatnike, upute za pružanje psihološke pomoći osobama u samoizolaciji te onih drugih specifičnih uputa u kategoriji stanovništva, upute za autoprijevoznike, osobe s kroničnim bolestima te starije bolesnike“, izjavio je ministar Beroš.

Naglasio je da provođenje planiranih i promišljenih epidemioloških mjera Krizni stožer Ministarstva zdravstva, Stožer civilne zaštite RH i Vlada RH odlučno postupaju u odgovoru na širenje zaraze koronavirusom. Pozvao je na pridržavanje preporuka mjerodavnih službi te nužan oprez. Također je najavio i sutrašnje zdravstveno Vijeće u Bruxellesu, gdje će se razgovarati o pojedinačnim mjerama koje države provode u okviru svojih zakonskih mogućnosti kako bi se ujednačila strategija u borbi protiv zaraze koronavirusom.

Ministar financija Zdravko Marić osvrnuo se na financijske posljedice zbog koronavirusa. Ustvrdio je da je zasada nemoguće iznijeti neke procjene, ali dijalog untar Europske unije će se nastaviti.

“Prihodi od PDV-a i ukupni prihodi se ispunjavaju očekivanom dinamikom, ali efekti od koronavirusa će biti vidljivi tek u ožujku”, rekao je minstar Marić.

Ministar gospodarstva poduzetništva i obrta Darko Horvat je istaknuo kako prema zadnjim analizama koje provodi njegovo ministarstvo treba uzeti u obzir pet segmenta procjene načina širenja ekonomskih poremećaja nastalih situacijom širenja koronavirusom.

Prvo je izravan utjecaj na hrvatsko, odnosno nacionalno gospodarstvo zemalja članica EU-a zbog poduzetih mjera za suzbijanje kororonavirusa. Koje će mjere poduzeti Vlada i hoće li poduzeća poduzeti slične, hoće li ograničiti kretanje svojih zaposlenika, hoće li se nametnuti zatvaranje organizacijskih jedinica, odnosno poslovnih pogona. Drugo je učinak na ostala gospodarstva zbog trgovačkih i opskrbnih lanaca.

Naime, vjerojatno je moguć negativan utjecaj na lance opskrbe koji djelom ili u potpunosti ovise o Kini, posebno u medicinskoj, automobilskoj, drvnoj, prehrambenoj i elektroničkoj industriji. Treće ja kako ljudi reagiraju i u kojoj mjeri odlučuju izbjeći aktivnosti poput putovanja ili kupovanja u slučaju pandemije. Tu je značajan rizik za zemlje kao Hrvatsku u kojoj turizam ima značajn udio u BDP-u. Četvrto radi se o utjecaju na financijsko tržište. Predviđa se da će globalno tržište dionicama u ožujku imati najgori mjesec od financijske krize 2008. godine s padom indexa otprilike 9 posto. Peto odnosi se na fiskalne i monetarne politike Europske unije.

“Europska unija je najavila uvođenje mjera ekonomske potore u sektorima pogođenim koronavirusom ako se dogodi poremećaj u ekonomskom sustavu. U tom smislu već razgovaramo s europskim i svjetskim institucijama Europskom bankom za obnovu i razvitak te Svjetskom bankom“, zaključio je ministar Horvat.

Ivana Vranješ

TRAŽILICA POSLOVA

PRETRAGA

NEKRETNINE JADRANSKE HRVATSKE

IZRADA WEB STRANICA

povoljna izrada web stranica

PONUDA POSLOVA

VREMENSKA PROGNOZA

ZAKON O OTOCIMA

ožujak 2020
P U S Č P S N
« velj   tra »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

GLAS OTOKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

www.glasotoka.hr
%d blogeri kao ovaj: