APSYRTIDES.info

Ne nasjedajte na lažne vijesti, priziv savjesti je ljudsko pravo zaštićeno Općom deklaracijom UN-a

Foto: panopticum.hr

Ne nasjedajte na lažne vijesti, priziv savjesti je ljudsko pravo zaštićeno Općom deklaracijom UN-a
13 ožujka
18:38 2020

Na društvenim mrežama pojavila se lažna vijest tumačenja da “priziv savjesti nije ljudsko pravo”.

Da bi se dobio odgovor je li priziv savjesti ljudsko pravo, za odgovor ne treba daleko posezati. Dovoljan je unos u Google tražilicu i na Wikipediji se jasno navodi kako je priziv savjesti (još i prigovor savjesti) odluka pojedinca da odbije izvršiti neku obvezu koju mu nameće pravni sustav.

Članak 1. svečano proglašava: “Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i savješću pa jedna prema drugima trebaju postupati u duhu bratstva.”

Pravo na priziv savjesti proizlazi iz slobode savjesti, koja je zajamčena člankom 18. Opće deklaracije o pravima čovjeka. Također, u čl. 47. Ustava Republike Hrvatske se izrijekom spominje – i jamči – pravo na priziv savjesti protiv vojne službe, zakonima izrijekom je priznat i prigovor savjesti liječnicima i medicinskim sestrama protiv sudjelovanja u medicinskim zahvatima (poput pobačaja), kao i stomatolozima.

Članak 18. Svatko ima pravo na slobodu misli, savjesti i vjere; to pravo uključuje slobodu da promijeni svoju vjeru ili vjerovanje i slobodu da, bilo pojedinačno ili sa drugima, javno ili privatno, očituje vjeru ili vjerovanje učenjem, praktičnim vršenjem, obredima i održavanjem.

Pravo na priziv savjesti je zakonski priznato svim zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima.

Opća deklaracija o pravima čovjeka (prevedeno)

PRETRAGA

KRČKA BISKUPIJA / PRIJENOS MISE

LOŠINJTV

PONUDA POSLOVA

ožujak 2020
P U S Č P S N
« velj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

APSYRTIDES.info NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

...legenda koja živi...
%d blogeri kao ovaj: