Novinar nije dužan otkriti izvore svojih informacija

Ilustracija: Pixabay

Novinar nije dužan otkriti izvore svojih informacija
14 ožujka
10:55 2020

U Hrvatskoj je sve aktualnije pitanje pravnog položaja izvora novinarskih informacija i novinara koji objavljuju povjerljive informacije.

Radi se o temi koja obuhvaća elemente ustavnoga, medijskog, radnog, građanskog i kaznenog prava. Rad je ograničen na ljude kao izvore informacija. Izvori se mogu podijeliti u vanjske i unutarnje. Smisao povlastice povjerljivosti izvora je u tome što novinari služe javnim ciljevima, a njihovim izvorima prijete razne vrste zla. Prema autorovoj klasifikaciji, rizici povlastice mogu se javiti na strani izvora (neposredna ili posredna manipulacija, kompromitacija, zabluda) ili na strani novinara (“zaštita” fiktivnog izvora, naknadna ucjena izvora, zabluda). U Hrvatskoj je zaštita izvora informiranja određena u čl. 12. Zakona o javnom priopćavanju.

Članak 12. (1) Novinar nije dužan tijelu javne vlasti dati podatke o izvoru objavljene informacije ili informacije koju namjerava objaviti.

Iznijeti su glavni usporedni sustavi regulacije ovog područja, primjeri antinomija između pojedinih hrvatskih propisa (s ponuđenm načelima njihova rješavanja) te analiziran položaj pojedinih vrsta izvora prema hrvatskom pravu. Zaključno autor uspoređuje odredbe hrvatskog prava spram usporednih sustava, analizira zastupljenost pojedinih oblika odgovornosti kod određenih vrsta subjekata te iznosi načela koja smatra najvažnijima u vezi s temom rada (nužnost zaštite izvora, odgovornost novinara pri suradnji s izvorom, različiti pravni položaj novinara i izvora, zaštita privatnosti, provjera tajnosti, pretežniji interes, važnost upravne etike, poznavanje propisa, primjereno zakonsko definiranje tajne).

William Goodwin, novinar britanskog The Engineera, objavio je informaciju o zloporabi novca u jednoj kompaniji. Od njega je traženo da kaže tko mu je rekao tu informaciju, no on je, unatoč prijetnji zatvorom i kaznom od 5000 funti, sedam godina odbijao odati svoj izvor. Sud i Dom lordova britanskog parlamenta tvrdili su da “je u interesu kompanije da dozna tko odaje informacije, kako joj to u budućnosti ne bi štetilo”. Spor je došao do Europskog suda za ljudska prava, koji je presudio u Goodwinovu korist, naglasivši da otkrivanje “nelojalnog službenika” nije interes iznad onoga da informacija o zloporabi novca bude objavljena. Svih 18 sudaca složilo se da je zaštita novinarskih izvora osnova slobodnih medija i da bez takve zaštite mediji ne mogu niti uočavati niti upozoravati na negativnosti u društvu.

Zaštita novinarskih izvora višestruko je važna: osigurava protok informacija, novinarima omogućuje rad i slobodu, a medijima daje poziciju kontrolora. Povjerenje između novinara i izvora temelj je istraživačkog novinarstva. A kako će i koliko novinar štititi svoj izvor, propisano je svim novinarskim kodeksima i domicilnim pravnim propisima.

Izvori:

https://hrcak.srce.hr/27495

https://blog.vecernji.hr/zastupnica-citatelja/zasto-je-vazno-da-novinari-ne-moraju-odavati-izvor-informacije-205

PRETRAGA

#OSTANIODGOVORAN

PONUDA POSLOVA

ožujak 2020
P U S Č P S N
« velj   tra »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

GLAS OTOKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

VREMENSKA PROGNOZA

PLOVIDBENI RED NA LOKALNIM LINIJAMA

ZAKON O OTOCIMA

www.glasotoka.hr
%d blogeri kao ovaj: