APSYRTIDES.info

RIJEČ UREDNIKA Poštujte novinare jer sada su pravovremene i točne informacije jako bitne

Foto (ilustracija): Pixabay

RIJEČ UREDNIKA Poštujte novinare jer sada su pravovremene i točne informacije jako bitne
19 ožujka
15:02 2020

Cijeli svijet nalazi se u pandemiji zbog pojave novoga koronavirusa COVID19. Hrvatsku također nije zaobišla ova globalna vanredna situacija i sve informacije koje do sada imamo, osigurali su mediji.

Novinari su oni koji će u slučaju još većeg širenja koronavirusa biti na ulicama, na konferencijama za medije, oni će u svakom trenutku biti među onim djelatnicima koji su izloženi većoj prijetnji zaraze od virusa gripe ili koronavirusa. Također je i na nama da budemo odgovorni te se pridržavamo uputa i mjera kojima bi se suzbilo širenje zaraze, a imamo i obvezu odgovornog izvještavanja, pravovremeno i točno ne izazivajući histeriju kod javnosti. Štoviše, bez medija zavladala bi još veća panika, ponajprije iz razloga jer ne bi do javnosti stizale potrebne informacije. Brzi protok informacija osigurava i brzu reakciju zdravstvenih ustanova, institucija i svih dionika koji odgovaraju i brinu za sigurnost građana. Stoga je izrazito bitno osigurati novinarima potrebne informacije, kao i sigurnost. Ne samo fizičku već i financijsku, a nije na odmet i zahvaliti se. Nažalost, u našem slučaju izostalo je sve od navedenog, osim kod djela javnosti koji nam vjeruje i zbog toga su osjećaji obostrani.

Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo oglasilo se pozivom da se za sve novinare, fotoreportere, snimatelje i tehničare na zadacima osiguraju zaštitna sredstva i, u slučaju sumnje na zarazu, brza testiranja na prisutnost koronavirusa. Stožer civilne zaštite RH trebao bi uputiti i apel urednicima i nakladnicima da maksimalno zaštite novinarke i novinare, snimatelje, fotoreportere, tehničare i druge medijske radnike koji ovih dana izvještavaju o epidemiji koronavirusa ili Stožer sam omogućiti ta sredstva. Zbog mjera koje su uvedene vlasti trebaju koristiti veće prostorije za tiskovne konferencije ili pronaći druga (digitalna) rješenja. Bude li proglašena opća karantena – tražimo da se omoguće dozvole za slobodno kretanje svim novinarima, svim fotoreporterima i svom tehničkom osoblju koji izlaze na teren, a koji imaju odgovarajuću press-iskaznicu matične redakcije ili člansku iskaznicu Hrvatskog novinarskog društva ili Međunarodnu novinarsku iskaznicu ili iskaznicu Sindikata novinara Hrvatske. Prema preporukama Europske federacije novinara (EFJ), ponavljamo da svi novinari moraju zadržati slobodu kretanja, imati pristup konferencijama za medije i svim informacijama koje dolaze od vlasti, uključujući znanstvene podatke i preporuke koje su dovele do odluka političkih lidera.

Još jednom pozivamo javnost na odgovornost, a za sve upite i dojave s terena dostupna je adresa e-pošte losinjpress@gmail.com. Vijesti o koronavirusu pratite u našoj rubrici COVID19 gdje smo osigurali za javnost sve relevantne informacije i kontakte. 

PRETRAGA

KRČKA BISKUPIJA / PRIJENOS MISE

LOŠINJTV

PONUDA POSLOVA

ožujak 2020
P U S Č P S N
« velj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

APSYRTIDES.info NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

...legenda koja živi...
%d blogeri kao ovaj: