RIJEČ UREDNIKA Evidentno je zašto je došlo do šaranja murala lošinjske Armade

Foto: Vedran Morin (arhiva)

RIJEČ UREDNIKA Evidentno je zašto je došlo do šaranja murala lošinjske Armade
24 svibnja
19:57 2020

Precrtavanje Armadinog murala u Malom Lošinju glavna je nedjeljna tema lokalnog stanovništva. Gotovo svi koji su komentirali taj vandalski čin slažu se da je to neprimjereno i nepotrebno, pogotovo jer je riječ o pročelju kuće pokojnika u čiju čast je isti oslikan. Bilo koji mural dokle god ne nagrđuje javni prostor nosi priču naselja i takav se vodi kao umjetnost, što pak, s druge strane, to sigurno nije bezlično šaranje sprejem po uredno oslikanom zidu. Također, pogubno je s druge strane i neprimjereno pozivati se na “osvetnički pohod” ili suditi prije nego je otkriven počinitelj. Živimo u malom gradu i vremenu kada trebamo voditi računa o solidarnosti, stoga u startu oštro osuđujem sve ružne riječi koje se upućuju od strane Rijekinih simpatizera jer i verbalno nasilje je nasilje te kao takvo ne može biti na primjer novim klincima. 

Prisjetimo se uvodno, malološinjska subkulturna scena dijeli se na navijače Hajduka, koji na otoku djeluju još od 1967. godine, navijače Rijeke, tj. Armadu i povremeno lokalne Barakude, ultrase NK-a Lošinj. Ova potonja skupina okuplja otočane, štoviše među njima Torcidu, Armadu, Boyse, Kohortu, odnosno svakoga tko ima volju i želju na Čikatu nedjeljom sjesti i zapjevati na djelu tribine koja je za njih rezervirana. Barem je, koliko znam, tako bilo ranijih godina. Tri su to, ajmo reći organizirane navijačke grupe koje djeluju na Lošinju i ne postoje smisleni razlozi za kojekakvim međuotočnim sukobima, nikada nisu pa se nadam i da neće. U ljetnim se mjesecima pojave i navijači Dinama koji tu i tamo ostave svoj “potpis” na nekoj od malološinjskih zgrada. 

Tko je kriv za “napad” na Armadin grafit možda će se ustanoviti s vremenom, a možda neće nikada. U svakom slučaju “dežurni krivac” za ovo je automatizmom postao DPH Lošinj čije vodstvo jednim dijelom nema veze ni s nogometom, a kamo li s tribinom, navijanjem i poznavanjem navijačkoga kodeksa (Torcida ne napada prva, naučite to te vaše klince). Predsjednik udruženja jedini je među njima koji ima bogatog iskustva odlazaka na utakmice koje su za Lošinjane uvijek gostujuće, igrao Hajduk na Poljudu ili negdje vani na svakom putovanju postoji rizik od susreta s protivničkim navijačima. Nije rijetkost da riječka ili krčka Armada prirede “sačekušu” na Valbiski, tako da uvijek treba biti spreman na to, a taj strah od “dočeka” sigurno nije poznat pojedincima koji danas vode ovu udrugu.

Istina, zbog interneta i mobitela živimo u drugačijem vremenu nego unazad 15-20 godina, no to svejedno ne smije biti razlog da se šaraju protivnički murali. Te nove klince od “old school tovara” ne razlikuju drugačija vremena već vodstvo. Bilo je samo pitanje vremena kada će se DPH razvodniti, a prevlast preuzeti ulica. Jer u vodstvu navijača Hajduka u Malom Lošinju nemate “luđaka” koji će se pobrinuti za te klince i maknuti ih s ulice. Svatko na Lošinju danas zna gdje je okupljalište navijača i simpatizera Hajduka, nije tajna, stoga je udruga kao takva postala instrument u rukama političara, a neukaljani ugled lošinjske Torcide stavljen je na stup srama o čemu sada bruji cijeli Kvarner. 

Sve na što se svela lošinjska Torcida su prikupljanje članarina i odlazak na pivo u poznati kafić, tu i tamo se odlazi na utakmice tek u privatnom aranžmanu. Jednako tako je i s obilježavanjem datuma i obljetnica koje završe opijanjem i galamom. Ono što je u cijeloj priči vrijedno spomena su humanitarne akcije i na tome vam jedino mogu skinuti kapu! Oko DPH-a Lošinj je stvoren kult ličnosti, dok je pravi duh okupljanja i navijanja u potpunosti uništen. “Bile noći” i fešte kakve su na otoku održavane prije 20 godina te odlasci na utakmice s jednim, pa i dva autobusa samo su lijepe uspomene. Današnja nova generacija osim što je zakinuta za doživljaj osvajanja naslova prvaka, jednako tako je zakinuta za sveopće zajedništvo i vodstvo koje će se pobrinuti za svaki detalj. Pa tako i da ne dolazi do ovakvih i sličnih nereda jer ih na Lošinju nije bilo. Ne zbog nogometa!

DPH Lošinj se srozao na najniže grane vjerojatno od kada postoji, čak je bilo bolje nakon rata kada udruga nekoliko godina nije djelovala. Zapravo, udrugu su tada “oživjeli” entuzijasti zahvaljujući luđaku koji je probudio Hajdukove navijače na otoku. I jedino što danas još živi je upravo sjećanje na to vrijeme, na tih deset i više godina. Tko će od današnjih klinaca u pola noći zaštiti pet plahti, oslikati slova i ujutro krenuti za Split na utakmicu, na jednom sendviču i boci vode? Sigurno to neće učiniti jedna tajnica, niti ona zna kako je dobiti batine zbog Hajduka i nositi ožiljak do kraja života. Još manje kako je to kada iz svoga džepa iskeširaš 2000 kuna kako bi ekipa imala za putovanje. Ili možda kako je to kada naletiš na sačekušu na magistrali, odnosno kada se nakon tri dana putovanja onako razbijen ravno iz autobusa odvučeš na posao? Ne, ta ugledna gospoda koja danas vode DPH Lošinj ne poznaje stare priče. Niti jedan od novih klinaca nažalost zbog vas ne poznaje te lijepe dane, nije prošao “školu navijanja”, nema novih transparenata, masovnih odlazaka na utakmice, a pogotovo nakon toliko godina još uvijek ni prostorije nisu osigurane. A ono iza čega pogotovo stojim, kafić je posljednje mjesto gdje bi mlade trebalo voditi. 

Gospodo, gospodične i buduće gospođe, odlučite još danas želite li voditi kulturno-umjetničko društvo ili navijačku udrugu jer sutra će zbog vaše inertnosti neki novi klinac nanijeti novu štetu i sramotu ovoj udruzi i gradu. A time sramotite i nas koji smo to sporno desetljeće koje vam nije poznato drmali otokom, bez nasilja! Izgubili ste primat na otoku, sada gubite i ugled. 

TRAŽILICA POSLOVA

PRETRAGA

NEKRETNINE JADRANSKE HRVATSKE

IZRADA WEB STRANICA

povoljna izrada web stranica

PONUDA POSLOVA

VREMENSKA PROGNOZA

ZAKON O OTOCIMA

GLAS OTOKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

www.glasotoka.hr
%d blogeri kao ovaj: