Na Cresu uskoro kreće gradnja najveće sunčane elektrane u Hrvatskoj

Foto: Grad Cres

Na Cresu uskoro kreće gradnja najveće sunčane elektrane u Hrvatskoj
01 lipnja
18:34 2020

Zbog pandemije koronavirusa morao se odgoditi početak izgradnje sunčane elektrane Orlec Trinket – Istok, najveće takve elektrane u Hrvatskoj. 

Foto: Grad Cres

“Veseli me što smo se danas okupili kako bismo uveli izvođače u posao i kako bi Cres napravio još jedan korak naprijed na svom putu energetske tranzicije”, izjavio je na lokaciji buduće elektrane creski gradonačelnik, Kristijan Jurjako.

Na tom su se mjestu u ponedjeljak 01. lipnja okupili predstavnici Grada Cresa, investitora Hrvatske elektroprivrede, izvođača i nadzora.

“Svaki poslovni poduhvat na otoku posebno je izazovan, pa tako i ova investicija. Primjerice, opremu koju ćemo ugraditi u elektranu dopremit ćemo sa četrdesetak šlepera, a za izvođenje građevinskih radova koristit ćemo i lokalne tvrtke. Ugovoreni rok dovršetka radova je travanj sljedeće godine, ali, ukoliko nam to vremenske prilike budu dozvolile, očekujemo da će sve biti gotovo do kraja godine, izjavio je Nebojša Dulić, direktor tvrtke PVI Solar koja predstavlja zajednicu ponuditelja, tvrtke PVI Solar, PVI GmbH, Intecco i Deling.

Creska elektrana obuhvatit će površinu od 17,3 hektara oko dva kilometra sjeverno od naselja Orlec, istočno od otočne magistrale Porozina-Mali Lošinj. Sunčana elektrana podijeljena je na 13 segmenata pojedinačne snage 500 kW, dakle ukupna joj je instalirana snaga 6,5 MW. Očekivana proizvodnja električne energije iznosi gotovo 8,5 milijuna kWh godišnje, što je dovoljno za opskrbu oko 2000 prosječnih kućanstava. Ukupna vrijednost investicije procijenjena je na oko 45 milijuna kuna, priopćeno je iz Grada Cresa.

TRAŽILICA POSLOVA

PRETRAGA

NEKRETNINE JADRANSKE HRVATSKE

IZRADA WEB STRANICA

povoljna izrada web stranica

PONUDA POSLOVA

VREMENSKA PROGNOZA

ZAKON O OTOCIMA

GLAS OTOKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

www.glasotoka.hr
%d blogeri kao ovaj: