Most NL: Ovršni zakon jedan je od gorućih pitanja u Hrvatskoj

Foto: Ivana Vranješ

Most NL: Ovršni zakon jedan je od gorućih pitanja u Hrvatskoj
24 lipnja
13:42 2020

Most nezavisnih lista u srijedu, 24 lipnja, na konferenciji za novinare u središnjici stranke u Zagrebu je upozorio da je ovršni sustav jedno od gorućih pitanja u Hrvatskoj, te je najavio da će se kao odgovorna politička opcija zalagati za novi Ovršni zakon kojim će se pomoći ovršenim građanima.

Predsjednik Mosta, Božo Petrov, spomenuo je da je u Hrvatskoj 240 tisuća blokiranih građana te, kako je rekao, zbog ekonomske krize urokovane pandemijom koronavirusa može se očekivati i povećanje tog broja.

“Nažalost, Ovršni zakon još nije rješen, u trećem je čitanju i loš je. Kada je Most davao amandmane na njega, oni nisu prihvaćeni. Stoga se moraju stvari promijeniti”, istaknuo je Petrov.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja i Mostov nositelj liste za VII. izbornu jedinicu Zvonimir Troskot predstavili su mjere za koje će se Most zalagati u novom Ovršnom zakonu. Prije svega zalagat će se za ukidanje javnobilježničke ovrhe, čime bi se pojeftinio ovršni postupak kao i da se ovrhe vrati na sudove.

“To je potrebno jer smatramo kako provođenje ovrha ne bi trebalo biti prepušteno privatnom sektoru. Troškovi postupka se samo gomilaju za ovršenike i nisu rijetki slučajevi da ovršenici plaćaju troškove postupka koji su deset puta veći od glavnice duga”, pojasnio je Grmoja.

Dodao je kako Most smatra da bi sudovi trebali odlučivati o ovrhama jer, kako je rekao, svatko u Hrvatskoj ima pravo da o njegovim obvezama odlučuje sud, a ne neko drugo tijelo.

“To je zato važno kako se ne bi dogodilo da ljudima za sitne i bagatelne dugove na bubanj odlaze stanovi i kuće“, kazao je Grmoja.

Most ima rješenje i da sudovi, ako se ovrhe vrate njima na odlučivanje, ne budu zatrpani tim predmetima. Stoga u Mostu smatraju kako bi Hrvatska trebala primijeniti dobru praksu, primjerice Slovenije i nekih drugih zemalja gdje se ovrhe za neke dugove provode putem centralnog elektroničkog sustava.

“Tako bi se ovrhe koje sada provode javni bilježnici u Hrvatskoj provodile na temelju vjerodostojne isprave. Postojao bi centralizirani digitalizirani sustav kojem bi takozvani institucionalizirani vjerovnici poput komunalnih društava direktno podnosili svoje prijedloge i dokaze o dugu bez bilježnika. Iskustva drugih zemalja da se operativno može voditi postupak i da nam za to nije potrebna vojska ljudi, javnih bilježnika nego je dovoljno destak sudskih referenata i nekolicina sudaca koji bi sve kontrolirali i donosili odluke“, rekao je Grmoja.

Mostov nositelj liste za VII. izbornu jedinicu Zvonimir Troskot je naglasio da, što se tiče naplate ovrha prvo bi se naplatila glavnica, a nakon toga kamata i ostali administrativni troškovi. Postavio bi se i prag iznad kojeg ne bi bila moguća naplata zateznih kamata

“Cilj je i daljnja konkretnost koju je Most već predlagao svojim zakonskim prijedlozima i zakonima kojim bi se zabranile ovrhe za bagatelne troškove iznad 20 tisuća kuna. Koncept prijedloga Mosta je da se u dugom roku dugotrajne blokade skinu s hrvatskih građana kako bi s oslobođenim novcem sudjelovali u osobnoj potrošnji koja je potrebna i za rast BDP-a“, poručio je Troskot.

Na upit novinara Petrov je komentirao i odbijanje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na samoizolaciju, iako je bio u bliskom kontaktu s koronavirusom zaraženim tenisačem Novakom Đokovićem.

“Svi građani bi u Hrvatskoj trebali biti jednaki, sve mjere prava i obveze trebale bi se odnositi na svakog čovjeka u Hrvatskoj bez obzira na njegovu poziciju i ulogu u društvu. Ako će zbog toga gospodin zanemariti ili promijeniti mjere, nema problema da se promjene, ali tražimo da svaka osoba ima iste mogućnosti. Što se tiče Plenkovića i spinova da mu se samoizolacijom želi onemogućiti sučeljavanje poručujemo da ga na tom sučeljavanju jedva čekamo. On bi se trebao suočiti s građanima Hrvatske jer zadnjih četiri godine Vlada ništa nije radila osim PR-a”, rekao je Petrov.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja se također složio da ista pravila vrijede za sve građane.

“U situaciji smo sada da od potpune karantene ‘lockdowna’ smo došli do potpune liberalizacije. Vladajući nam trebaju odgovoriti kada su bili u pravu, je li onda kada su sve zatvorili zbog pandemije ili sada kada su sve otvorili“, istaknuo je Grmoja.

Zapitao je kako se građani mogu držati mjera kada premijer Vlade tvrdi da je bio u bliskom kontaktu s tenisačem Đokovićem, a ne želi ići u samoizolaciju i kakva je to poruka građanima.

Što se tiče parlamentarnih izbora, Petrov je rekao da se oni moraju održati jer su vladajući donijeli takvu odluku bez obzira na upozorenja o epidemiološkoj slici te zbog toga moraju snositi i odgovornost. Spomenuo je da je Most predlagao dopisno i elektroničko glasanje.

“Od njih tražimo da omoguće nesmetan pristup bralištima, a kako će to napraviti i kojim metodama, kojim god žele. Imali su dovoljno vremena da uvedu elektroničko glasanje što smo od njih tražili prije godinu dana“, rekao je Petrov

Ivana Vranješ

TRAŽILICA POSLOVA

PRETRAGA

NEKRETNINE JADRANSKE HRVATSKE

IZRADA WEB STRANICA

povoljna izrada web stranica

PONUDA POSLOVA

VREMENSKA PROGNOZA

ZAKON O OTOCIMA

GLAS OTOKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

www.glasotoka.hr
%d blogeri kao ovaj: