Nino Raspudić: HDZ je sam zakuhao kašu, sada je moraju kušati

Preslika

Nino Raspudić: HDZ je sam zakuhao kašu, sada je moraju kušati
27 lipnja
14:25 2020

Most nezavisnih lista je u subotu 27. lipnja u Zagrebu predstavio zahtjeve Vladi vezano uz situaciju s koronavirusom i predstojećim parlamentarnim izborima te je najavio da će nastaviti svoju izbornu kampanju vodeći računa o sigurnosti građana. O zahtjevima su govorili kandidati u I. i II. izbornoj jedinici Mosta Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić

Kandidat na Mostovoj izbornoj listi Nino Raspudić smatra da su se parlamentarni izbori trebali održati na jesen te je istaknuo kako je odluka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da se izbori održe u ljeti ishitrena, a osobito što je i prorastao broj zaraženih koronavirusom.

“Očito se željela iskoristiti popularnost Stožera civilne zaštite RH.  Sada vidimo koliko je članova stožera na izbornoj listi HDZ-a. Teško je razlučiti što je izborna kampanja, a što priopćenje stožera. No HDZ je sam zakuhao kašu, sada je moraju kušati“, rekao je Raspudić

Naglasio je da u zadnjih tjedana kampanje je vidljivo koliko je situacija kaotična, upitno je održavanje izbora, na koji će se način oni održati, kao što je upitna i sigurnost samih birača.

“Bez obzira na politizaciju stožera, mi u Mostu smo legalisti i poštovat ćemo što stožer naredi, a njegov rad ćemo procijenjivati kad za to dođe vrijeme: Nećemo odustati od kampanje, ali ćemo voditi računa o sigurnosti građana, naših simpatizera s kojima ćemo razgovarati. Naše aktivnosti su na otvorenome, poštivat ćemo ograničenja koja je propisao stožer. Drugi su nam nametnuli izbornu utrku i nema odustajanja”, poručio je Raspudić.

Kandidatkinja na Mostovoj izbornoj listi Marija Selak Raspudić iznijela je zahtjeve koje će Most uputiti Vladi vezano za situaciju s koronavirusom i predstojećim parlamentarnim izborima, a od Vlade se očekuje i odgovor na te zahtjeve.

Prvi Mostov zahtjev je da Vlada objavi dva moguća scenarija načina na koji će se izbori odvijati sukladno epidemiološkoj situaciji da bi se ljudi fizički i psihički mogli pripremiti za izbore. Nadalje, s obzirom da je nedostatak zaštitnih maski i da se one mogu kupiti samo u većoj količini, što je za mnoge građane nezamisliv luksuz, Most od Vlade zahtjeva da svi materijalni uvjeti koji su potrebni da se izbori održe u sigurnom okolišu osiguraju se besplatno. Most također traži da se izvrši provjera hoće li svi građani koji nadgledaju izbore odazvati pozivu ili će biti dio biračkih tijela, kako situacija ne bi bila takva da se na dan izbora otkrije da se ne mogu održati ili da su izbori nelegalni.

Most traži da Vlada javno objavi koliko građana s pravom glasa u dijaspori će biti u nemogućnosti da izađe na izbore, koji je stav o tome i hoće li se zbog toga izbori proglasiti neustavnima. Nadalje, Most traži da se građanima osigura potpora u obliku telefonske linije kako bi osigurali svoje demokratsko pravo, a boje se izaći na izbore zbog pandemije.

“O ovim se zahtjevima trebalo davno iskomunicirati da je bilo političke volje i zrelosti vadajuće garniture. To se nije dogodilo. U situaciji smo da tjedan dana prije izbora ne znamo na koji će se naćin oni održati. Stoga smatramo, kako bi se građani osjećali sigurno u svojoj zemlji da Vlada odgovori na ove zahtjeve te da se pripremimo za izbore. Ako još jednom oni nisu napravljeni da se onemogući iskazivanje demokratske volje građana“, poručila je Selak- Raspudić.

Na upit novinara portala Glas otoka treba li konačno i premijer Andrej Plenković otići u samoizolaciju s obzirom da je bio u kontaktu i s tenisačem Goranom Ivaniševićem koji je pozitivan na koronavirus, Nino Raspudić je odgovorio da nije epidemiolog, ali je vidio taj fizički kontakt. Smatra da odbijanje Plenkovića da ode u samoizolaciju govori o njemu samom i njegovom odnosu prema građanima te je dodao da se Plenkoviću u njegovoj bahatosti pomutilo rasuđivanje. Raspudić tvrdi da je Plenković otišao u samoizolaciju osvojio bi simpatije građana te smatra da sada šteti sebi, što će se, vjeruje, pokazati na izborima.

Ivana Vranješ

TRAŽILICA POSLOVA

PRETRAGA

NEKRETNINE JADRANSKE HRVATSKE

IZRADA WEB STRANICA

povoljna izrada web stranica

PONUDA POSLOVA

VREMENSKA PROGNOZA

ZAKON O OTOCIMA

GLAS OTOKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

www.glasotoka.hr
%d blogeri kao ovaj: