Hrvatska i SAD potpisale bilateralni Sporazum o jačanju sigurnosti zračnog prometa

Foto: mup.gov.hr

Hrvatska i SAD potpisale bilateralni Sporazum o jačanju sigurnosti zračnog prometa
29 lipnja
15:20 2020

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država W. Robert Kohorst u ponedjeljak 29. lipnja u Zagrebu potpisali su bilateralni Sporazum o suradnji s ciljem jačanja sigurnosti zračnog prometa.

Sporazum omogućava raspoređivanje saveznih pratitelja leta na letovima između SAD-a i Hrvatske. Kako je istaknuto, pratitelji leta ili službenici za sigurnost na letu osposobljeni su da reagiraju i odgovore na kriminalne aktivnosti i druge hitne situacije te predstavljaju liniju obrane u zrakoplovstvu u borbi protiv globalnog terorizma i drugih međunarodnih sigurnosnih prijetnji.

Potpisani Sporazum je još jedan korak Hrvatske prema uključivanju u Program izuzeća od viza (VWP). Tim Programom se građanima određenih zemalja koji ispunjavaju uvjete omogućava putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju od 90 dana bez vize.

“Današnje potpisivanje je dokaz onoga što smo cijelo vrijeme komunicirali na razini MUP-a i razini Vlade, čak i kroz krizu izazvanu pandemijom koronavirusa nismo odustajali od prioriteta“, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te je je na potpisivanju Sporazuma zahvalio i Vladi SAD-a.

Naglasio je da je trebalo potpisati i druge sporazume s nadležnim američkim ministarstvima, prije svega Ministarstvom domovinske sigurnosti i Ministarstvom pravosuđa.

“Sporazume koje smo potpisali su pretpostavka da krećemo u završnu fazu, odnosno da Hrvatska uđe među zemlje čiji građani za putovanje u SAD neće trebati vize. Sporazum smo iskomunicirali videokonferencijama i videolinkovima, što dokazuje da je obim državama stalo do njegovog potpisivanja. Ovo je jedan od prioriteta koji je Vlada ispunila u svom mandatu“, istaknuo je ministar Božinović.

Američki veleposlanik W. Robert Kohorst je izrazio zadovoljstvo potpisanim Sporazumom. Naglasio je da je u interesu američke strane da se vize za hrvatske građane ukinu do kraja godine. No s obzirom zbog koronavirusa moguća je i odgoda od nekoliko mjeseci, ali je uvjeren kako će se ipak vize ukinuti do kraja godine.

Ministar Božinović na upit novinara komentirao je i sadašnju situaciju s koronavirusom s obzirom na povećani broj zaraženih u zadnjih nekoliko dana. Osvrnuo se i na uvođenje nekih novih mjera Nacionalnog Stožera civilne zaštite.

“Naša generalna linija je gasiti žarišta gdje se pojave, ali to ne znači da ukoliko imamo lokalne situacije se trebaju primjenjivati mjere na teritoriju cijele Republike Hrvatske”, odgovorio je ministar Božinović.

Smatra da epidemiološka služba i druge pridružene službe postižu rezultate te se vidi da je sustav pripremljen i da su mjere izbalansirane.

“Siguran sam da ćemo i u ovoj fazi suživota s koronavirusom biti učinkoviti kao i u prvoj”, poručio je ministar Božinović.

Na upit novinarke portala Glas otoka komentirao je i optužbe SDP-a koje je iznio i dan ranije na konfrenciji za novinare Branko Grčić da je Nacionalni Stožer civilne zaštite ispolitiziran.

“Rezultati koje je postigla Hrvatska su posljedica činjenice da se sve odluke donesene na temelju struke. U ime Stožera je svaku odluku, svaku mjeru tumačila struka prije svega epidemiološka. Što se tiče kritika koje dolaze, nisam vidio da iza njih stoje epidemiolozi,čak ni oni koji su članovi stranke kojoj pripada gospodin Grčić“, istaknuo je ministar Božinović.

Ivana Vranješ

TRAŽILICA POSLOVA

PRETRAGA

NEKRETNINE JADRANSKE HRVATSKE

IZRADA WEB STRANICA

povoljna izrada web stranica

PONUDA POSLOVA

VREMENSKA PROGNOZA

ZAKON O OTOCIMA

GLAS OTOKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

www.glasotoka.hr
%d blogeri kao ovaj: