Zajednica ronilačkog turizma zatražila oslobađanje naplate koncesija za podvodna kulturna dobra

Zajednica ronilačkog turizma zatražila oslobađanje naplate koncesija za podvodna kulturna dobra
29 lipnja
14:42 2020

S obzirom na nastalu situaciju uzrokovanu koronavirusom i poteškoćama kojima su pogođeni ronilački centri, Zajednica ronilačkog turizma Hrvatske gospodarske komore, koja djeluje s ciljem promicanja i zaštite zajedničkih interesa te razvoja ronilačkog turizma, uputila je dopis Ministarstvu kulture za oslobađanje naplate odobrenja (koncesija) za podvodna kulturna dobra za 2020. godinu.

Naime, na temelju Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara te Pravilnika o postupku i načinu izdavanja dopuštenja za obavljanje podvodnih aktivnosti u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru RH u područjima gdje se nalaze kulturna dobra, članicama Zajednice prošle godine su izdana dopuštenja na pet godina za obavljanje podvodnih aktivnosti u zaštićenim područjima.

“S obzirom na nastalu situaciju uzrokovanu koronavirusom i poteškoćama kojima su pogođeni naročito oni koji se bave turizmom, kao i ovisnosti ronilačkog turizma o tržištima koje se neće oporaviti još neko vrijeme, izvjesno je da se podvodne aktivnosti neće obavljati ove godine ili će biti minimalne u odnosu na planirane. Radi toga molimo da nas se oslobodi plaćanja koncesije“, pojasnio je predsjednik Zajednice ronilačkog turizma HGK-a, Vedran Dorušić.

Ministarstvo kulture uvažilo je zahtjev Zajednice i otvorilo javno savjetovanje, do 1. srpnja 2020. godine, s predloženom izmjenom Pravilnika koji je pretpostavka za oslobađanje:

  • Plaćanje minimalne godišnje naknade iz stavka 2. ovoga članka može se privremeno obustaviti kada nastupe posebne okolnosti koje podrazumijevaju događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje ugrožava život i zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti, znatno narušava okoliš, narušava gospodarsku aktivnost ili uzrokuje znatnu gospodarsku štetu“.

Dorušić je pohvalio brzu reakciju Ministarstva kulture i dodao kako se nada da će već krajem sljedećeg tjedna doći do tražene izmjene Pravilnika, zaključuje se u priopćenju Sektora za komunikacije HGK-a.

TRAŽILICA POSLOVA

PRETRAGA

NEKRETNINE JADRANSKE HRVATSKE

IZRADA WEB STRANICA

povoljna izrada web stranica

PONUDA POSLOVA

VREMENSKA PROGNOZA

ZAKON O OTOCIMA

GLAS OTOKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

www.glasotoka.hr
%d blogeri kao ovaj: