Carla Konta za Glas otoka: Mlade možemo i moramo zadržati na otocima kroz niz mjera

Foto: Carla Konta (privatna arhiva)

Carla Konta za Glas otoka: Mlade možemo i moramo zadržati na otocima kroz niz mjera
30 lipnja
19:00 2020

Carla Konta, dr. sc, novo je lice na političkoj sceni Rijeke, Kvarnera i Hrvatske.

Na nadolazeće parlamentarne izbore izlazi kao nezavisna kandidatkinja i nositeljica liste kandidata Domovinskog pokreta u 8. izbornoj jedinici. Nekoliko dana prije samih izbora koji se održavaju u nedjelju 05. srpnja, Carla Konta, supruga i majka četvero djece, dala je ekskluzivni intervju za Glasotoka.hr.

Foto: Domovinski pokret (arhiva)

Ukratko se predstavite našim čitateljima i otočanima

Nedavno sam postala poznata široj javnosti; inače sam riječka povjesničarka, doktorica znanosti, autorica i poslijedoktorandica na Odsjeku talijanistike Filozofskog fakulteta u Rijeci i profesorica povijesti u Srednjoj talijanskoj školi u Rijeci. Pripadam talijanskoj nacionalnoj manjini, poznajem duh grada Rijeke, a posebno sam vezana na Kvarner jer je moj otac porijeklom sa Silbe gdje sam nekad boravila tijekom školskih praznika. Ponosna sam na što sam postigla u profesionalnom životu, ali smatram svojom obitelji najvažnijih postignućem. Ono što je najvažnije nisu titule, već kakav si čovjek i kako pridonosiš svojoj zajednici.

Nositeljica ste liste kandidata za Hrvatski sabor Domovinskog pokreta u 8. izbornoj jedinici kao nezavisna kandidatkinja. Kako to, prije svega, da ste odlučili pristupiti političkom djelovanju?

Do sada smo nebrojeno puta čuli o raznim strategijama izvlačenja Hrvatske iz krize korupcije i klijentelizma, iseljavanja i demografskog pada. Mi nazadujemo zato što, iako primjećujemo simptome krize, ne uspijevamo identificirati dubinski problem. Hrvatska je, prema najnovijim podacima izvješća Ekonomskih sloboda svijeta iz 2019. na 56. mjestu, na ovogodišnjoj ljestvici konkurentnosti Instituta za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) zauzela je 60. mjestu od 63 analizirane ekonomije. Rak rana hrvatske ekonomije pa i društva jest manjak ekonomskih sloboda i glomazna državna uprava, veliki broj poduzeća u državnom vlasništvu koji stvaraju i hrane klijentelizam i korupciju. Činjenica da možemo promijeniti postojeće stanje motiviralo me da se angažiram svim srcem, znanjem i kompetencijama u ovoj izbornoj utakmici.

Koje mjere za otočane promovira Domovinski pokret i kako biste vi zadržali mlade na otocima?

Osim smanjivanja nabujale državne uprave koja je često sama sebi svrha, važno je provesti mjere koje će motivirati otočane da ostanu na otoku. Paket demografskih mjera koji možemo odmah aktivirati jesu porezne olakšice za one koji se odluče ostati na otoku. Nadalje, radit ćemo na državnoj potpori za besplatne vrtiće na otocima, sufinanciranje produženog boravka u osnovnim školama, oslobađanje troškova prijevoza za sve učenike i studente s prebivalištem na otocima, financiranje posebnih programa za djecu s invaliditetom. Važan dio ovog programa je dodjela neaktivne imovine u vlasništvu RH za stambeno zbrinjavanje obitelji, napose za obitelji s više djece.

Mlade možemo i moramo zadržati na otocima kroz niz mjera kao što je financiranje troškova obrazovanja u deficitarnih zanimanjima na otocima, izgradnja učeničkih domova u otočnim središtima po uzoru na grad Bol na Braču, zapravo, gdje se pokaže potreba, znatne porezne olakšice za kupovinu stambenog prostora mladim obiteljima, kao i porezne olakšice za poduzetnike pri zapošljavanju mladih s invaliditetom.

Imate li program za poboljšanje zdravstvenog standarda na otocima?  

Zdravstveni standard na otocima može se ostvariti kroz niz programa na koje se godinama nije obraćalo pažnju, ni na lokalnoj, županijskom i nacionalnoj razini. Zašto se liječnicima i specijalistima ne bi davali na korištenje gradski stanovi s uvjetom da ostanu na otoku nakon specijalizacije? Zašto ne sufinanciramo troškove studija studentima medicine koji su voljni, nakon završenih studija, ostati na otoku? Važni poticaj je pokrivanje troškove putovanja sa otoka građanima koji moraju na kopno zbog liječenja. Uz to, prioritetna traka ukrcaja na trajekt, posebno tijekom turističke sezone je “must have”, lako se može realizirati a donio bi velike benefite lokalnoj otočkoj zajednici.

Što ćete poduzimati za veći umirovljenički standard na otocima?

Ne zaboravljajmo da su danas umirovljenici itekako važan faktor našega društva. Treća dob donosi nove izazove i potencijale – današnji umirovljenici bave se volonterstvom, sportom, neki čak i rade part time i doprinose zajednici kroz razne kulturne i socijalno osjetljive projekte. Umirovljenicima na otoku moramo osigurati besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, liberalizirati i pojednostaviti tržište vezano za pružanje skrbi u domovima da bismo proširili kapacitete i smanjili cijene te na taj način omogućili razvoj privatnog sektora u pružanju socijalnih usluga. Radit ćemo na poticanju otvaranja dnevnih boravaka za starije u svakom većem mjestu na otocima te dodatno pojačati usluge geronto domaćica kao pomoć u kući.

Koje ključne razvojne pravce planirate za otoke?

Otoci su veliki potencijal Hrvatske. Hrvatska vlada mora poticati razvoj otočne poljoprivrede, npr. maslinarstvo i stočarstvo. To ćemo učiniti kroz manje poreze, manje administracije i dodjelu neiskorištenog državnog zemljišta. Kad smanjimo prepreke otvara se prostor za inicijativu otočana, njihovu kreativnost i inovacije. Naša vlada davat će početne poticaje za tradicionalne otočne obrte, tradicionalnu otočnu brodogradnju, revitalizaciju vinogradarstva i voćarstva. Pozornost će se obratiti na potencijal ljekovitog bilja na otocima i potporama za otvaranje obiteljskih destilerija. Važno je da osluškivati što otočane muči: u što bi htjeli i mogli ulagati, kako možemo poticati otočno ribarstvo, obrtništvo u ekstrakciji soli, ulaganja u proizvodnju obnovljivih izvora energije.

Koliko mandata očekujete da će osvojiti Domovinski pokret?

Ankete nam idu u prilog iako su napadi na Domovinski pokret i naše članove na dnevnoj i neprekidnoj bazi. Rušenje duopola HDZ i SDP, vraćanje povjerenje u pravosuđe, transparenta državna uprava i smanjivanje poreza smjernice su koje će vratiti Hrvatsku na put oporavka od korupcije i ekonomske nazadnosti. Snažna ekonomija bit će oslonac za socijalne programe pomoći. Očekujemo onoliko mandata koliko nam hrvatski birači povjere. Domovinski pokret nije pokret političke kaste – on je pokret naroda, običnih ljudi, pojedinaca uspješnima u svojim područjima, pokret onih koji vole svoj grad, svoj zavičaj i koji su za njega spremni raditi i žrtvovati. Polet, stručnost i odgovornost su naše smjernice i ideali.

TRAŽILICA POSLOVA

PRETRAGA

NEKRETNINE JADRANSKE HRVATSKE

IZRADA WEB STRANICA

povoljna izrada web stranica

PONUDA POSLOVA

VREMENSKA PROGNOZA

ZAKON O OTOCIMA

GLAS OTOKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

www.glasotoka.hr
%d blogeri kao ovaj: