Odgovor na pitanje zašto se pojavljuju razlike u brojkama županija i Stožera

Preslika

Odgovor na pitanje zašto se pojavljuju razlike u brojkama županija i Stožera
30 lipnja
12:31 2020

Razlike između brojki novozaraženih koronavirusom koje objavljuje Nacionalni Stožer civilne zaštite i onih koje objavljuju lokalni stožeri se vidno razlikuju. 

Stožer Grada Zagreba, piše portal Index.hr, tako je jučer izvijestio o 202 ukupno aktivna slučaja, a Stožer o njih 183. Uz to, u zadnja tri dana zagrebački je stožer na svojim presicama izvijestio o 103 nova slučaja, a Nacionalni stožer o 83. No, tu nelogičnosti ne prestaju. Ministar zdravstva Vili Beroš je 29. lipnja izjavio kako su Istarskoj županiji zabilježena dva nova slučaja, a tamošnji stožer je javio da nema novooboljelih. Beroš je jučer kazao i da je 466 aktivnih slučajeva u Hrvatskoj, a Stožer je sat i pol ranije priopćenju naveo da su u Hrvatskoj 463 slučaja aktivna.

Osim toga, u nedjelju je Nacionalni stožer objavio manje novih slučajeva nego što ih objavile županije, a Stožer tog dana nije objavio ni koliko slučajeva ima u pojedinoj županiji, što inače čini. Građani su na Twitteru zatrpali pitanjima službeni profil Nacionalnog stožera, tražeći objašnjenje brojki koje se ne podudaraju.

Nacionalni stožer nije odgovorio na upućene upite putem e-pošte portala Index (Glasotok.hr je uspio jednom dobiti odgovor), pa su odgovore zatražili putem vladina Twitter profila Koronavirus.hr.

Jutros su dobili odgovor koji prenosimo u nastavku.

“Što se tiče razlike u brojevima 466/463 – točan broj je 463. Tijekom vikenda je došlo do nenamjerne pogreške zbog usklađivanja brojeva. Ispričavamo se na toj pogrešci, odmah je ispravljena. Do razlika u brojevima između nacionalnog i županijskih stožera dolazi zbog više razloga. Prvi je da se izvještava u različito vrijeme, a platforma koja funkcionira u HZZO-u se puni kontinuirano sa svim obavljenim testovima na 16 lokacija u Hrvatskoj.

Nacionalni stožer objavljuje podatke 14 sati i zbog toga se platforma očitava svaki dan u 12,45 sati i objavljuju se podaci prikupljeni do tog vremena sa svih mjesta na kojima se obavlja mikrobiološka analiza u čitavoj državi, a kojih je sada 16.

Ako neki stožer ima objavu rezultata prije nacionalnog stožera, onda njihovo očitanje podataka s platforme neće sadržavati u međuvremenu unesene podatke s mjesta dijagnostike, a suprotno je ako je njihova objava kasnije. Tada će njihove brojke uključivati i dijagnostiku obavljenu nakon očitanja u 12,45 . Što se tiče raspodjele po županijama, izvještaj nacionalnog stožera se bazira na automatskom očitanju mjesta prijavljenog boravišta iz baze podataka s osiguranicima HZZO-a. Ta baza se puni iz MUP-ove baze prijave prebivališta, a kako mnogi naši građeni žive na jednom mjestu, a prijavljeni su na drugom (tipičan slučaj je prijava osobe koja živi u Zagrebu u Zagrebačkoj županiji radi nižeg prireza).

Lokalni stožeri često pozitivne osobe zbog toga što zbilja žive na njihovom teritoriju na kojem su i dijagnosticirani i liječe se prijave kao svoje, a nacionalni na temelju očitanja platforme HZZO-a gdje se pacijenta svrstava u onu županiju u kojoj je prijavljen”, odgovorili su za portal Index.hr iz Stožera.

TRAŽILICA POSLOVA

PRETRAGA

NEKRETNINE JADRANSKE HRVATSKE

IZRADA WEB STRANICA

povoljna izrada web stranica

PONUDA POSLOVA

VREMENSKA PROGNOZA

ZAKON O OTOCIMA

GLAS OTOKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

www.glasotoka.hr
%d blogeri kao ovaj: