Ukida se porez na promet nekretninama?

Foto: Vedran Morin (arhiva)

Ukida se porez na promet nekretninama?
25 srpnja
11:26 2020

Vlada Republike Hrvatske na čelu s Andrejom Plenkovićem najavila je da će tijekom svoga mandata ukinuti porez na promet nekretninama, od kojega su prošle godine lokalne jedinice prikupile između 1,1 i 1,2 milijarde kuna, piše vecernji.hr.

Promet nekretninama oporezuje se s 3 posto, a kako doznaje portal vecernji.hr, promjena zakona mogla bi se već na jesen naći u saborskoj proceduri, no ostaje otvoreno kad bi mogla stupiti na snagu.

Porez na promet nekretninama prihod je gradova i općina u kojima se nekretnine nalaze, a prema podacima Ekonomskog instituta Zagreb, lani je 111.000 različitih nekretnina u zemlji promijenilo vlasnika, prije svega zemljišta i građevina čija je vrijednost bila 40 milijardi kuna. Promet nekretninama dostigao je u godini uoči korone 10 posto godišnjeg BDP-a. Najviše novca, 16,6 milijardi kuna je uloženo u kupnju stanova i apartmana, zatim su kupci 8,4 milijarde kuna uložili u građevinska zemljišta, 7,5 milijardi kuna u obiteljske kuće te samo 1,8 milijardi kuna u poljoprivredno zemljišta. Prosječna cijena prodanog stana i apartmana kretala se oko 630.000 kuna. Prema podacima o naplati poreza na promet nekretninama, u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na prošlu godinu vrijednost prodanih nekretnina smanjila se za četvrtinu.

Neslužbeno, Vlada bi mogla predložiti promjenu zakona već u jesenskom paketu, kada će se ići na smanjenje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 i s 36 na 30 posto, ali primjena dijela koji se odnosi na nekretnine ovisit će o tome kako će se razvijati situacija s koronom. Najava ukidanja poreza na promet nekretninama iznenadila je gradonačelnike i načelnike općina i gradova jer im je to, uz porez na dohodak i komunalnu naknadu, jedan od važnijih poreznih prihoda. Ne čudi stoga da su neki njihovi predstavnici u petak viđeni u Banskim dvorima, piše vecernji.hr.

HEPi

MOBILNA APLIKACIJA MJADROLINIJA

TRAŽILICA POSLOVA

PRETRAGA

IZRADA WEB STRANICA

povoljna izrada web stranica

PONUDA POSLOVA

VREMENSKA PROGNOZA

ZAKON O OTOCIMA

GLAS OTOKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

www.glasotoka.hr
%d blogeri kao ovaj: