Unija Kvarnera traži nesmetan prolaz preko hrvatsko-slovenske granice za hrvatske građane

Foto: PRess

Unija Kvarnera traži nesmetan prolaz preko hrvatsko-slovenske granice za hrvatske građane
28 srpnja
10:44 2020

Predsjednik Unije Kvarnera Marko Boras Mandić uputio je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Republike Slovenije Janezu Janši i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću na temu reguliranja prelaska hrvatsko-slovenske granice stanovnicima Republike Hrvatske.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti, u nastavku.

‘Poštovani gospodine Janša, poštovani gospodine Plenković,

molim vas da hitno omogućite nesmetan prelazak državne granice između Republike Hrvatske i Republike Slovenije za građane s područja Kvarnera i Gorskog kotara, kao i ostalih hrvatskih županija koje imaju sličnu povoljnu epidemiološku situaciju. Više puta sam javno apelirao da se svaka regija (županija) epidemiološki zasebno promatra, što je i preporuka Europske komisije. Područje Primorsko – goranske županije bilježi broj novooboljelih u proteklih 14 dana ispod 10 na 100.000 stanovnika što ovu regiju prema strogim slovenskim mjerilima svrstava u zelenu zonu. Ako broju stalnih stanovnika Kvarnera i Gorskog kotara pridodamo broj trenutnih posjetitelja, odnosno turista koji borave na Kvarneru (a veliki broj su upravo državljani republike Slovenije), onda je broj novozaraženih osoba znatno manji. Na području Primorsko – goranske županije od početka pandemije zaražena je svega 151 osoba što čini svega 3% od ukupno 4.857 pozitivnih na Covid-19 u Republici Hrvatskoj.

Istovremeno, područje Kvarnera i Gorskog kotara ima, po mnogim mjerilima, jednu od najboljih epidemioloških situacija u Europi. Unatoč tome, građani naše županije ne mogu u Republiku Sloveniju bez prethodnog testiranja i poštivanja strogih mjera. Isto tako, naši građani imaju velike poteškoće i prilikom tranzita kroz Republiku Sloveniju prema ostalim europskim državama. Nažalost, kao osoba iz sustava civilne zaštite svakodnevno dobivam pritužbe građana vezano za poteškoće prilikom prelaska državne granice. Još veći paradoks je da građani Gorskog kotara, gdje od početka epidemije nije zabilježen niti jedan slučaj koronavirusa, ne mogu ući u Republiku Sloveniju bez testiranja.”

HEPi

MOBILNA APLIKACIJA MJADROLINIJA

TRAŽILICA POSLOVA

PRETRAGA

IZRADA WEB STRANICA

povoljna izrada web stranica

PONUDA POSLOVA

VREMENSKA PROGNOZA

ZAKON O OTOCIMA

GLAS OTOKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

www.glasotoka.hr
%d blogeri kao ovaj: