28. listopada 2020.
GLAS OTOKA ŠOLTA

VIDEO Kod otoka Šolte snimljen bliski susret s kitovima

Prema neprofitnoj organizaciji Institut Plavi svijet koja je posvećena istraživanju morskog okoliša i morskih organizama, ukupno 11 vrsta kitova čini stabilne populacije u Sredozemnom moru i susjednim područjima, piše Pomorac.net
U Jadranu obitava nekoliko vrsta dupina, ulješura i Cuvierov kljunasti kit. Prema trenutnim saznanjima, jedino dobri dupin trajno naseljava cijeli Jadran. Prugasti dupin, glavati dupin i Cuvierov kljunasti kit prisutni su jedino u južnom Jadranu, dok ulješure tek povremeno navraćaju u Jadran.
Veliki kitovi sezonski posjećuju južni i srednji Jadran, a u videu pogledajte dvije poprilično velike jedinke koje je uspio kod otoka Šolte snimiti čitatelj portala Pomorac.net.
Sve vrste kitova koje se zateknu u Jadranskom moru strogo su zaštićene temeljem Zakona o zaštiti prirode i Pravilnika o proglašavanju strogo zaštićenih vrsta, stoga molimo sve čitatelje ako se nađu u sličnoj situaciji da ne uznemiravaju ove životinje.
Pogledajte VIDEO

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, ili SMS na broj 091 619 7475, e-poštom glasotoka@gmail.com ili putem Facebook stranice i objavit ćemo)