Most NL: Zbog korona krize vladajući se ne bave problemima građana

Foto: Ivana Vranješ

Most NL: Zbog korona krize vladajući se ne bave problemima građana
30 srpnja
11:22 2020

Most nezavisnih lista u četvrtak 30. srpnja na konferenciji za novinare ispred zgrade Hrvatskoga sabora upozorio je da je korona kriza vladajućima izgovor za nečinjenje i nebrigu o stvarnim problemima građana.

Kako je rečeno, s velikim problemima suočavaju se osobe oboljele od karcionoma, a niti nakon nekoliko mjeseci e-savjetovanja nije donesen Nacionalni plan za borbu protiv raka.

Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov istaknuo je da Nacionalni stožer civilne zaštite jmjesecima servis politike vladajućih.

Kritizirao je ravnatelja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka, koji je rekao da bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak ne mora u samoizolaciju, iako je to odredila županijska epidemiologinja. Petrov smatra da je Capak dao alibi za stvaranje saborske većine jer je Hrebak došao u Sabor kad se izlasavalo povjerenje Vladi.

“Vlada ima mjere koje su pravno upitne, sumnjive, kojima se steže obruč oko građana. Građani gube povjerenje u epidemiološku struku, stvara se rizik povećanja broja zaraženih, smanjuje se mogućnost gospodarskog oporavka i dolazi do gubitka građanskih sloboda”, izjavio je Petrov .

Dodao je da su vatrogasne mjere Vlade nakon prijetnje obustavom lijekova zbog duga bolnica u iznosu od 4 milijarde kuna kratkotrajni izlet u ne-korona svijet.

“U tom svijetu žive oboljeli od karcinoma koji iščekuju nacionalni plan za borbu protiv raka, oboljeli od demencije koji žive u zaboravu, nemaju adekvatnu skrb i i izostaje smještaj za njih, a tu su i terminalni bolesnici koji nemaju paliativnu skrb i hospicij”, upozorio je Petrov.

Predsjednik Mostovog Savjeta za zdravstvo Ivan Bekavac je rekao da je Covid-19 ozbiljna bolest koja pogađa i mlade ljude te ima fatalne posljedice. Što se tiče odgovornog postupanja u sprječavanju zaraze, iz Mosta smatraju da je potrebno suglasje struke, građana i poltičara. Bekavac je zahvalio zdravstvenim djelatnicima koji su dali veliki doprinos u borbi protiv COVID-a 19, a posebno Hrvatski zavod za javno zdravstvo na čelu s ravnateljem Krunoslavom Capakom. No, Bekavac je istaknuo da je neprihvatljiv politički reket nad zdravstvenim radnicima i stručnjacima.

“Potrebno je dati priliku Društvu za mikrobiologiju, Društvu za infektologiju i drugim stručnjacima koji na društvenim mrežama dignu povremeno svoj glas koji spomenu propuste i političke pritiske”, naglasio je Bekavac.

Spomenuo je da zdravstvene ustanove kojima je osnivač Vlada još i danas zdravstvenim djelatnicima ne isplaćuju zakonito plaće, ne primjenjuje se zakon o državnim blagdanima, spomendanima i neradnim danima, ne isplaćuju se zaostaci plaća unazad pet godina koje su pravomoćnom presudom potvrđene.

“Zdravstvene ustanove koriste političke okolnosti da nastavljaju sudske postupke na drugostupanjskim tijelima, povećavaju troškove sudskog postupka, a sve se namiruje kamatama Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje. Smatramo da je to neprihvaljivo“, istvrdio je Bekavac.

Spomenuo je da Hrvatska od 2015. do 2018. bilježi porast oboljelih od raka te u Mostu smatraju da o toj temi treba ozbiljno razgovarati, ali i o drugim bitnim problemima građana.

“Treba upitati Ministarstvo zdravstva zbog čega se nije još donio nacionalni plan za borbu protiv raka, zbog čega nije u javnoj raspravi nacionalni plan o mentalnom zdravlju“, poručio je Bekavac.

Ivana Vranješ

HEPi

MOBILNA APLIKACIJA MJADROLINIJA

TRAŽILICA POSLOVA

PRETRAGA

IZRADA WEB STRANICA

povoljna izrada web stranica

PONUDA POSLOVA

VREMENSKA PROGNOZA

ZAKON O OTOCIMA

GLAS OTOKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

www.glasotoka.hr
%d blogeri kao ovaj: