21. siječnja 2021.
POLITIKA

Gradonačelnici i načelnici s otoka boje se medija i sučeljavanja s pitanjima od interesa javnosti

Sada je kristalno jasno, Glas otoka se prodefilirao u medij koji se bavi propitkivanjem, kritikama i ono posebno vrijedno spomena, istraživanjem. Zbog toga smo nakon prvih 12 mjeseci kompetentni iznositi ponašanja gradskih i općinskih čelnika jer iz prve ruke svjedočimo njihovom odnosu prema nama, samim time i prema javnosti.

Rijetko danas koji čitatelj ima priliku naići na tekstove onih novinara koji ne razmišljaju hoće li zbog kritike upućene lokalnom moćniku izgubiti sponzorstvo. Neovisno novinarstvo treba postojati, štoviše i trebalo bi biti podržano upravo od strane onih koji upravljaju gradskim novcem. No, nažalost, svjedočimo upravo suprotnoj situaciji, konkretnije da se novac poreznih obveznika koristi neodgovorno samo za financijsku potporu onih medija koji neće javno i otvoreno kritizirati, što je pogubno za demokraciju i medijske slobode. Veliki je broj gradskih otaca koji se nisu ranije morali suočavati s istraživačkim novinarima jer se o njima u medijima redovito pišu hvalospjevi. Takvom blagostanju prije ili kasnije dođe kraj, ali za društvo svakako je bolje da oni koji uživaju slobodu dok su prstima duboko u medu ne budu predugo zaštićeni.

Suočili smo se zbog našeg kritičkog pristupa s prijetnjama u vidu pokretanja pravnih postupaka protiv nas, s demoniziranjem, pokušajima diskreditiranja, verbalnim pa i fizičkim prijetnjama, a nažalost čak su se i pojedini “novinari” okrenuli protiv nas. To je slika i prilika današnjeg društva kojemu se može stati na kraj upornošću, istinom i htijenjem da se izgrade odgovornije politike.

U svibnju 2021. godine slijede lokalni izbori, a naša nastojanja idu ka tome da beskompromisno pišemo o propustima gradonačelnika i načelnika, te da se ne ustručavamo upuštati u domenu istraživanja jer upravo su izbori prilika da se s pozicije demokratskim putem uklone oni koji su se našli u nečasnim radnjama. Vodimo li se višegodišnjim iskustvom, jedan od najboljih pokazatelja da je “nešto trulo” u nekom gradu ili općini je ignoriranje naših upita. Vjerujte na riječ, poslali smo ih jako puno i stoga pozorno i detaljno iznosimo redovito te informacije kako bi otočani uvidjeli tko se brine, a tko ne brine o lokalnoj sredini. Zato ćemo kroz sljedeće razdoblje koje prethodi izborima jasno i glasno isticati tko su oni jer ovom portalu je integritet izrazito bitna stavka. 

Ukoliko imate detalje kojima bi mogli dodatno potkrijepiti ove tvrdnje ili posjedujete informacije o nečasnim radnjama lokalnih moćnika, kontaktirati nas možete i anonimno na asdresu e-pošte glasotoka@gmail.com.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")